25 Kasım 2013 Pazartesi

BOZCAADA'NIN İMAR TARİHÇESİ

BOZCAADA'NIN İMAR TARİHÇESİ

1990 yılında açıklama yapan Sn. Mutay : "Bağcılık ve şarapçılık ölüyor. Biz de mecburen tarım alanlarını turizme açıyoruz"

1990'DAN BUGÜNE DEĞİŞEN HİÇBİRŞEY YOK !

Bozcaada'da, bağların, koyların ve tarım arazilerinin "turizmi geliştirme" adı altında yapılaşmaya açılmasına ilişkin kararlar 1990'lı yıllarda alındı.

Bugün yapılan tartışmaların ve uyarıların çoğu o günlerde de yapılmıştı. O gün mücadeleyi yürütenler, "Betonlaşmayı engellemek için herkesin cansiperana çalışması gerekiyor" şeklinde açıklamada bulunuyordu.

Milliyet Gazetesi, o günlerdeki tartışmaları 24 Nisan 1990'da haber yaparak "BOZCAADA DA ELDEN GİDİYOR" başlığını kullanmıştı.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/994987_233630670137730_705939454_n.jpg
Haberde "turizmin gelişmesi uğruna yumulan plansız yapılaşma Çanakkale'nin ilçesi Bozcaada'yı tehdit etmeye başladı" ve "Bozcaada'nın tamamı 1,2 ve 3.derece SİT alanı olarak koruma altında bulunuyor. Ancak, belediye korumayı kaldırmaya çalışıyor" diyerek haberleştirmişti.

1990 yılında Bozcaada ANAP İlçe Başkanlığı ve Belediye'de meclis üyeliği görevinden bulunan Sn. Mustafa Mutay, 1994 yılında Bozcaada Belediye başkanı oldu.

Mutay o tarihte, adanın turizme açılmasından başka hiçbir alternatifi olmadığı belirterek, "Bozcaada'nın yıllardır geçim kaynağı olan bağcılık ve şarapçılık ölüyor. Biz de mecburen tarım alanlarını turizme açıyoruz" demişti.

Mutay, "Sit alanının birkaç derece aşağı alınmasını ve hatta tamamen kaldırılmasını istiyoruz" diyerek o tarihlerde, turizm odaklı niyetini belli elmişti.

Gazete, bu niyeti "Bozcaada'nın tamamı doğal, 1.2. ve 3.derece SİT Alanı olarak koruma altında bulunuyor. Adanın şimdiye kadar bozulmadan kalmasında en büyük etken olan bu durum belediyenin önerdiği "koruma amaçlı bir yasa tasarısı" ile kaldırılmak isteniyor.

SAHİL BETONLAŞMANIN EŞİĞİNDE

Gazete, "SAHİL BETONLAŞMANIN EŞİĞİNDE" ara başlığını kullanarak, bugün bizim Belediye'nin doğrudan dahil olduğu ve geçtiğimiz mayıs ayında kabul edilen "1/25.000" plan ile dikkat çektiğimiz tehlikeyi daha 1990'da dile getirmiş, aradan tam 23 yıl geçmesine rağmen, adayı 20 yıldır yöneten Mutay'ın döneminde tehdit azalmamış artmıştır.

Haberde yer alan "bağların ve bakir koyların bulunduğu sahil kesiminin imara açılması dikkat çekiyor" ifadeleri, bugün bizim kullandığımız ifadenin aynısı olması rastlantı değildir.


PARSEL PARSEL SATILDI

Bugüne benzer bir şekilde, arsaya taleplerin arttığı o günlerde, rant ve turizm adayı baskı altına almıştı.

"Adada son dönemlerde büyük arsa satışlarıyla karşılaşılıyor. Sahil şeridinin üçte ikisi başka şehirlerden gelenler tarafından alınmış"

ADADA KANALİZASYON ŞEBEKESİ YOK

Dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise, bu yaz bizim dile getirdiğimiz kanalizasyon probleminin 1990'da yılında dile getirilmiş olmasıdır. Aradan geçen 23 yılda, bu problemin çözülememiş olması, mevcut yönetimin bir BAŞARISI olarak görmek gerekir diye düşünüyoruz.

Kooperatiflere, otellere ve yazlık sitelere imar izinleri çıkartılırken, bugün hale bir kanalizasyon şebekesinin ve arıtma tesisinin yapılamamış olması düşündürücüdür.

YAZ AYLARINDA PATLAYAN NÜFUS

Haberde, Belediye'nin nüfusu 2bin olan adanın altyapı hizmetlerini ancak karşılabildiği belirtilirken, konut projeleriyle birlikte hizmetlerin nasıl karşılacağını da sorulmuş olmasına rağmen, bugün o soru hala geçerliliğini kor

20 YILIN HESABI !

Sayın Başkan Mutay, 1990 yılından beri bizatihi, özellikle 1994 yılında Belediye Başkanı olduktan sonra ada için alınan kararlar konusunda bizatihi sorumludur.

O günlerde, turizmin uğruna yapılan plansız yapılaşma, nasıl bizi bugünlere getirdiyse,

bugün yine turizm ve rantın yönlendirmesiyle hazırlanan 1/25.000 lik planının bizi nereye götüreceğini herkes iyi düşünmek durumundadır. Yeni imar planıyla birlikte, adaya biçilen gelecek : DAHA FAZLA BETONLAŞMA, TURİZM ve NÜFUS'tur. Yöneticilerimizin vizyonunda, adayı adaya yapan BAĞCILIK ve ŞARAPÇILIK gibi değerler yoktur. Onlar, zaten bunları 1990 yılında gözden çıkarmıştır.

Bu nedenle, BOZCAADA İÇİN YARIN ÇOK AMA ÇOK GEÇ OLABİLİR !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder