29 Kasım 2013 Cuma

Bakanlık'ın uyarısıyla Akvaryum Koyu için inceleme başlatıldı !

AKVARYUM KOYU İLE İLGİLİ SON DURUM !


Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla, Bozcaada'nın Mermerburnu Mevkii - Akvaryum Koyu ile ilgili inceleme başlatmıştır.

Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bağlı bir ekip, geçtiğimiz günlerde Belediye'den bir temsilcinin de katılmıyla, Akvaryum Koyu'na giderek bölgeyi yerinde incelemiştir. Bundan sonraki süreçte yetkililer, bölgedeki yapılaşmayla ilgili olarak, imar izinlerini, onaylanan projeleri ve 2011 yılında alınan kurul kararlarını inceleyerek durumu Bakanlık'a bildirecektir.

Geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan değişiklikle, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanmış olup, tüm doğal sitler ile korumaya alınmış tabiat varlıkları hakkında değerlendirme yapma yetkisi Bakanlık'a bağlı bu kurumlara verilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı kurullara, tüm doğal sitler ile korumaya alınmış tabiat varlıkları hakkında değerlendirme yapmak doğa koruma alanlarını "yeniden belirleme" yetkisi tanınmıştır.

Toplu Konut Tehdidi altındaki Akvaryum Koyu bilindiği üzere 3'ncü Derece SİT vasfına sahiptir. Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun Doğal (Tabii) Sitler, Koruma Ve Kullanma Koşulları İle İlgili İlke Kararı(728 Nolu İlke Kararı)’nda 3. Derece Doğal Sit Alanlarına ilişkin tanımlarda, bu tür alanlar ancak, doğal yapının korunması ve geliştirilmesi amacıyla, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de gözönünde tutularak yapılaşmaya açılabilmektedir.

İlgili kurulca yapılan değerlendirme sonucunda, bölgenin durumuyla ve eğer bir ihlal varsa kovuşturma açılıp açılmamasıyla ilgili kararın, önümüzdeki günlerde verilmesi beklenmektedir. Bölgede şu an için herhangi bir faaliyet devam etmemektedir.

Akvaryum Koyu için alınan hatalı ve kamu yararı gözetmeyen kararlardan dönüleceğini umut ediyoruz.

Destekçilerimize ve takipçilerimize saygıyla sunarız.

Bozcaada Forumu eposta : bozcaadaforumu@gmail.com
http://www.facebook.com/BozcaadaForumu
http://www.twitter.com/BozcaadaForum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder