17 Eylül 2013 Salı

Ada Kirpisi



SUNUŞ


Adamız 37.5 km2'lik sınırlı alana sahip küçük bir adadır. Milyonlarca yıllık bir zamanda oluşmuş özel bir ekosisteme sahiptir. Gerek karası, gerek denizi binlerce canlıya ev sahipliği yapmaktadır.

Bu bitki ve hayvanların önemli bir bölümü zaman içinde yok olmuşlardır. Geriye kalanlarsa ciddi bir tehdit altındadır. Kontrolsüzce gelişen turizm ve yapılaşma bu tehditlerin başlıcalarıdır.
11.Temmuz.2013 tarihinde toplanmaya başlayan Bozcaada Forumu'nun Çevre Çalışma Grubu olarak bizler,
esasen forumun toplanma nedenlerinden biri olan ''mevcut ekosistemin korunması'' düşüncesiyle ve tehlikeye dikkat çekmek amacıyla bir çalışma başlattık.

Başarabildiğimiz oranda, adamızda yaşayan ve tehdit altındaki bitki ve hayvanları tanıtıp, karşı karşıya kaldıkları baskılardan sözedeceğiz.

Bu çalışma gönüllülük temelinde amatörce sürdürülmektedir. Konuya ilgi duyan ve bilgi sunabilecek olan herkesin katkılarını beklemekteyiz.

KİRPİ
Biz ona ada kirpisi demek istiyoruz. Bozcaada'da yaşayan tür için herhangi bir tür tespit çalışması sonucuna ulaşamasak ta, morfolojik özelliklerinden Erinaceus roumanicus drozdovskii (doğu avrupa türü, trakya alt türü) olabileceğini düşünüyoruz. Yaklaşık 25 cm. boyunda olan gövdesi dikenlerle örtülüdür. Kızdığı veya korktuğu zaman diken topuna dönüşerek korunur.
Çalılık bölgelerde, toprak içinde açtığı tünellerde veya kaya kovuklarında yaşar. Geceleri hareketlidir. Kışın uykuya yatar. Çoğunlukla böcek, salyangoz ve solucanlarla beslenir.
Bozcaada'da hemen her bölgede vardır; ama Çayır, Ova, Amerikançeşme ve Poyrazlimanı bölgelerinde yoğundur. Ülkemizde koruma altındadır (Çevre ve Orman Bakanlığı - Koruma Altına Alınan Yaban Hayvanları EK LİSTE-1).

Adamızdaki varlığına en büyük tehdit yoğun trafik ve süratli araç kullanımının yol açtığı ezilmelerdir. Ayrıca çalıların yokedilmesi, kuvvetli yol aydınlatmaları, bağ ve bahçe duvarları da yaşantısını olumsuz etkilemektedir.
Doğal sistemin ayrılmaz bir parçası olan bu canlıyı koruyalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder