16 Eylül 2013 Pazartesi

Alkol Yasası ve Bozcaada

9 Eylül'de yürürlüğe giren alkol yasası, Bozcaada'da da etkisini göstermeye devam ediyor. Yasa nedeniyle, adamızın geleneklerinden biri haline gelen şarap tadım günleri iptal etmişti. 

Geçtiğimiz hafta ise adamızın açık alanlarından biri olan Cumhuriyet Meydanı'nda içki içenler polis tarafından uyarıldı. 

Yasaklar nedeniyle, bu yıl düzenlenen Bağbozumu Festivali de diğer yıllara göre sönük geçti.

Alkol yasasısın etkilerine, gazeteci Bahar AKINCI, "Şarapsız bağbozumu, geçmişsiz ada!" başlığıyla bugünki yazısında gündeme taşıdı.

"Aslında doğru. Yaşam tarzımıza müdahale yok. Müdahale, 3 bin yıllık bir coğrafyanın kültürüne." sözleriyle mevcut durumu eleştiren Akıncı yazısında şu ifadeleri kullandı :

"...Biliyor musunuz yüzyıllar sonra şarapla değil, üzümle yapıldı adada bağbozumu. Şarap tadımı yoktu. Şişesi, etiketi yoktu. Kokusu ve rengi vardı bir tek hafızalarda.

...Sanki bu ada geçimini bağcılıktan, şarapçılıktan sağlamıyormuş da; safi üzüm yetiştiriyormuş gibi davranmak zorundaydı herkes. Şarap butiklerinin kapısı, penceresi sanki içeride porno dergi satılıyormuş gibi beyaz kağıtla kaplanmaya başlamış. Korkuyor insanlar. Üretici, bağcı, önolog, degüstatör, hatta nihai tüketici korkuyor."

Yazının tamamına ulaşmak için : http://goo.gl/zVNZMg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder