12 Ekim 2013 Cumartesi

Ayvacık Babadere ile ilgili bir soru önergesi daha



Ayvacık Babadere'de yapılmak istenen termik santralle ilgili bir soru önergesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na hitaben verildi. Soru önergesinin sahibi Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çevre ve Orman Bakanı Bayraktar'a Bozcaada'ya da
 atıfta bulunarak şu soruyu sordu :

"...Bozcaada’nın hemen karşısında, dünyanın en önemli oksijen deposu Kazdağları Milli Parkı ile antik Troia kenti ve Assos antik kenti arasında kalan güzide bölgemizde turizmin tamamen biteceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?"

Önergenin tamamı :

1) Çanakkale’de yapımı devam edenlerle birlikte 11 termik santral varken, Çanakkale’nin en verimli tarım alanlarının yer aldığı Ayvacık İlçesi, Babadere Mevkiinde yeni bir santralin daha kurulması için Bakanlığınıza bir şirketin ÇED başvurusunda bulunduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

2) Ayvacık İlçesi, Babadere Mevkiinde kurulması istenen termik santralinin 1600 MW gücünde olacağı ve Rusya, Güney Amerika veya Güney Afrika alınacak ithal kömür yakılacağı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

3) Ayvacık İlçesi, Babadere Mevkiinde kurulması düşünülen, termik santralle ilgili Bakanlığınızın “Derin Deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Liman” projeleri ile ilgili ÇED sürecini başlattığı iddiaları doğru mudur?

4) Bu güne kadar yapılan ve inşaatları devam edenlerle birlikte 11 tane termik santral var iken, Bozcaada’nın hemen karşısında, dünyanın en önemli oksijen deposu Kazdağları Milli Parkı ile antik Troia kenti ve Assos antik kenti arasında kalan güzide bölgemizde turizmin tamamen biteceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

5) Bacasından çıkan kül tozları çevreyi kirletip insan sağlığını ciddi tehlikeye sokacağı, ünlü Çanakkale Domateslerinin üretildiği, verimli tarım arazilerinin de içinde yer aldığı yöredeki tarım ve hayvancılıkla geçinen üreticilerimizi olumsuz yönde etkileyeceği, balıkçılık başta olmak üzere doğal hayatı bitireceği ve birçok çevre felaketlerine davetiye çıkaracağı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

6) Saate 165 bin metreküp deniz suyunun soğutmada kullanılarak, ısınan ve kirlenen suyun tekrar denize boşaltılacağı, bunun sonucunda da deniz ekosisteminde oluşacak değişimle, denizde yaşayan on binlerce canlının önemli bir bölümünün öleceği olacağı, kalanların ise göç edeceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

7) Projeyi gözden geçirerek, yeniden değerlendirmeyi düşünüyor
musunuz? Yaşanacağı iddia edilen tüm bu olumsuzluklara karşın, kurulması düşünülen Babadere Termik Santrali’ne hala izin verilecek midir?

Not : Kullanılan fotoğrafta Kaz Dağları, Kaçkar Dağları olarak belirtilmiştir. Nurol AŞ isimli şirketin hazırladığı ÇED Başvurusu dosyasındaki fotoğraf kullanılmıştır. Yorumsuz şekilde paylaşıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder