9 Ekim 2013 Çarşamba

Neden adalar ?



Çevre Çalışma Grubumuz tarafından türkçeye çevirilen, Uluslararası Ada Koruma Vakfı'nın "Neden Adalar ?" başlıklı yazısını tüm dostlarımızla paylaşırız. Ayrıca, yazıda yer alan ve çalışmalarımıza yön veren "Adalardaki ekosistemlerin ve tehl
ike altında türlerin korunması için gerekli mücadeleyi verelim" çağrısına dikkat çekerek, Bozcaada Ekosistem Çalışmamızın ilk dört incelemesini aşağıda tekrar paylaşıyoruz.

Neden Adalar ?

Adalar, dünya kara alanının % 5'inden azını oluşturuyor, ama kuş, sürüngen ve bitki türlerinin yaklaşık % 20’sine ev sahipliği yapıyor.

Şu anda türlerin yok oluşlarına neden olan büyük bir dalgayla karşı karşıyayız. Türleri kaybetmeye başladığımızda, ekosistemlerin çözülmesi hızlandığında, bunun bizim hayatlarımız üzerindeki etkisini direkt olarak hissedeceğiz.

Hiçbir yerde, türlerin yokoluşuyla ilgili tehdit, adalardaki kadar yüksek değil ve hiçbir yer türleri korumak için adalardaki imkanı sağlamıyor.

Eğer adalardaki türlerin korunması yönünde istekli değilseniz, bunun alternatifi onları sonsuza kadar kaybetmek olacaktır.

Adalar tehlike altındaki durumu kritik olan türlerin %40’nı içerir ve yok olma oranları adalarda daha yüksektir. Yokoluşun %80’i adalarda meydana gelmektedir. Neredeyse dünyadaki bitki türlerinin dörtte biri sadece adalarda vardır.

Bazı adalar, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan, yüzlerce ve hatta binlerle bitki ve hayvan türüne (endemik) türlere evsahipliği yapıyor. Bazı adalarda ise birkaç hatta bir eşsiz endemik tür bulunuyor.

Bazı adalarda, bilimciler tarafından açıklanmayı bekleyen türlere ev sahipliği yapıyor. Biz bile hala neyi kaybedeceğimizi bilmiyoruz . Bu türler belki önemli birer gıda ve ilaç kaynağı olabilir.

Adalarda, yok olma tehdidi altındaki türlerin yaşamak için başka yer seçenekleri yok. Bu yüzden yerinde koruma altına alınmalıdır.

Göçmen türdeki cinsler ise sadece bazı adalarda ya da tek adada büyüyebiliyor.

Adalar, biyolojik çeşitliliğin ve türlerin korunması için kritik öneme sahiptir.


Biyolojik çeşitliliğin korunması, bir parçası olduğumuz dünyayı doğal tutmak gerekli olan hayati bir görevdir. Adalardaki ekosistemlerin ve tehlike altında türleri korunması için gerekli mücadeleyi verelim.

***

Bozcaada Ekosistem Çalışması 1 : Ada Kirpisi
http://goo.gl/hVKHqM

Bozcaada Ekosistem Çalışması 2 : Anemon
http://goo.gl/Ah0Sxl

Bozcaada Ekosistem Çalışması 3 : Ada Kargası
http://goo.gl/9aNfu4

Bozcaada Ekosistem Çalışmas 4 : Geven
http://goo.gl/rK49II

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder