6 Ekim 2013 Pazar

Ayvacık-Babadere Termik Santrali ile ilgili gelişmeler



Bozcaada Forumu'nun çağrısıyla gündeme taşınan Ayvacık-Babadere Termik Santrali ile ilgili tepkiler gelmeye devam ederken, mücadele için hazırlıklarımız da sürüyor. Konuyla ilgili gelişmeleri, tüm dostlarımızın bilgisine sunarız.


# ÇAĞRIMIZ
http://www.bianet.org/bianet/cevre/150371-canakkale-de-yeni-termik-santral-projesi
http://www.sendika.org/2013/10/truvaya-termik-santral-projesi/

# GELEN TEPKİLER

Termik santralin bölge için felaket olacağını belirten Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant,, “Babadere Tremik Santrali bölge için hem ekolojik yapısı hem de tarımsal faaliyetler noktasında tam bir felaket olur. Bu yatırımı doğru bulmuyoruz” dedi.

http://www.canakkaleolay.com/details.asp?id=86084
http://www.bianet.org/bianet/cevre/150381-babadere-ye-termik-santral-bolgeyi-kalorifer-kazani-haline-getirir


Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından açıklanan rapora değinen YGSP (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi) ise iklim değişikliğinin sebebinin insan kaynaklı faaliyetler olduğunu belirterek, iklim değişikliğinin en önemli etkeninin de
kömür ve kömür ile enerji üretilmesi olduğuna dikkat çekti. Ve şu ifadelere yer verdi :

" Ayvacık’a bağlı Babadere köyü sahilinde planlanan; bölge ekonomisine yarardan çok zarar verecek olan bu termik santraller, bölgenin topraklarını, havasını ve suyunu kirleteceklerdir. Bölgenin yenilenebilir enerjilerin merkezi olmasını destekliyor ve kirletici yapılardan uzak durulmasını talep ediyoruz."

http://www.yesilgazete.org/blog/2013/10/03/yesiller-ve-sol-gelecek-canakkalede-termik-santral-istemiyor/

Yeşil Gazete'den Mahmut Boynudirek ise "Domatesinizi kömürlü mü alırsınız?" başlıklı yazısında, Ezine- Ayvacık civarının Türkiye’nin ve bölgenin domates merkezi olduğuna vurgu yaparak, "Çanakkale’nin en verimli domates tarlalarının ortasına kömürle çalışan bir termik santral kurulması planlanıyormuş. Kazdağından çıkan pınarların can verdiği derelerin Ege’nin lacivert sularıyla buluştuğu ovalarda yakın bir gelecekte kömür dumanı soluyacakmışız." diyerek konunun vehametine dikkat çekti.

http://www.yesilgazete.org/blog/2013/10/02/domatesinizi-komurlu-mu-alirsiniz/

# MÜCADELE HAZIRLIKLARI

Bozcaada Forumu olarak biz ise, kömürle çalışan santrallerin bir çözüm olmayacağını ve bu santralin adamıza ve bölgemize olumsuz etkilerinin olacağını belirterek, adamıza 30 km. uzaklıktaki bu santrale karşı olduğumuz daha önce belirtmiştik.

Şu an için, Ayvacık - Babadere Termik Santrali ile ilgili mücadele hazırlaklarımız devam ediyor. Gelecek hafta içinde Çanakkale'de düzenlenmesi planlanan termik santrallerle ilgili yapılacak toplantıya, mevcut projenin adamıza olana etkilerini anlatacağız. Bunun yanında, termik santralin adamıza etkisinin ve zararlarının bilimsel olarak araştırılması için gerekli mercilere başvuru sürecini başlatacağız.

Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan Ayvacık - Babadere ES ile ilgili 07 Kasım tarihinde yapılacak İnceleme - Değerlendirme toplantısına müdahil olarak, santralin adamıza olan etkilerini sunmak istiyoruz.

http://www.csb.gov.tr/gm/ced/index.php?Sayfa=sayfa&Tur=webmenu&Id=9887

Konuyla ilgili destek çağrımıza ses veren öncelikle adalı dostlarımıza ve duyarlılık gösteren herkese teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder