Adamıza 30 km. uzaklıkta yapılmak istenen Ayvacık - Babadere Termik santraliyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.
Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği'nden (DOĞADER) bir yetkili santralde kullanılacak soğutma sisteminin denizde yaratacağı tahribata dikkat çekti.
Soğutma sisteminde deniz suyunun kullanacağını belirten yetkili ÇED başvuru dosyasındaki şu detayı paylaştı :
“Soğutma Sistemi için kullanılacak suyun denizden tedarik edilmesi planlanmaktadır. Soğutma sistemi suyun tedarik edilmesi ve kullanılması için pompalama sistemleri ve su alma/verme yapıları bulunacaktır. Denizden alınacak olan su kimyasal arıtmadan geçirildikten sonra tesisin diğer ihtiyaçlarını da karşılamak amacıyla kullanılacaktır. Kullanılan su, tesis edilecek olan su deşarj hattı ile tekrar denize deşarj edilecektir."
Ayrıca başvuruda yer alan bilgilere göre, termik santralde kullanılıcak itham kömür kullanılacak ve Güney Amerika, Rusya ya da Güney Afrika ülkelerinden birinden temin edilecek.
Doğader yetkilisi ayrıca, Nurol Holding ile ilgili şu açıklamayı yaptı :
NUROL HOLDİNG kimdir ?
* Basında çokça yer almıştı: “TBMM’de ceylan derisinden koltuk.” Meclis genel kurul salonunun inşaatını Mesa-Nurol ortaklığı üstlenmişti. Bu şirketlere ödenen tutarın 21.7 milyon dolar olduğu gerçek maliyetin ise 12.5 milyon doları geçmeyeceği o dönem incelemelerde ortaya çıkmıştı. Dönemim meclis başkanının rüşvet aldığı söylentileri ortalığı kaplamış ve süreç yargıya taşınmıştı.
* 3 Aralık 1982’de Nurettin Çarmıklı tutuklanmış ve bazı eski bakan ve bürokratlarla birlikte Yüce Divanda yargılanmışlardı. Nedeni ise rüşvet ve kamuyu zarara uğratmak suçlarıydı. Suç ise gurubun büyüme eğrisinde önemli yer tutan “Ayaş tüneli” inşaatı sırasında işlenmiş. Demiryolu İnşaat Eski Genel Müdürü Suat Taftalı, Nurol İnşaat’tan rüşvet alma suçu nedeniyle 1 yıl hapis ve 2 bin lira para cezasına çarptırılırken, rüşvet verdiği sabit olan Çarmıklı ise Yüce Divanda delil yetersizliğinden dolayı beraat etmişti.
* Marmaray projesinde bir TL zam isteyen işçilere bu zammı çok gören Nurol İnşaat ardından da işçileri işten çıkarmıştı. Hasankeyf’i yok edecek Ilısu Barajı’nda çalışan işçilerin kölelik şartlarına karşı iş bırakması karşısında işçiler yine Nurol İnşaat tarafından işten atılmışlardı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder