6 Ekim 2013 Pazar

Mutay'a bir düzeltme de şehir planlamacısı uzmandan geldi

Sayın Belediye Başkanı Mutay'ın yeni imar planıyla ilgili gazetede yer alan açıklamarıyla ilgili bir düzeltme de şehir planlama uzmanı bir katılımcımızdan geldi.

Sayın Mutay, katılımcılarımız tarafından dile getirilen "Adada uygulanacak olan imar planının adanın bakirliğini bozacak bir yapılanmayı getireceği" ile ilgili kaygılarına ve iddialarına, "Ben de adalıyım. Böyle bir yapılanmaya neden izin vereyim Başkanlığım bittikten sonra da burada yaşayacağım çocuklarım da burada yaşayacak” diye cevap vermişti.

Sn. Mutay ayrıca "...Bozcaada’yı bozmak hiç kolay değil ayrıca kimsenin haddine değil. İddia edildiği gibi bir yapılanma olursa ilk olarak buna ben karşı çıkarım" diyerek, "2004’te nasıl arkadaşlarımla karşı çıktıysak öyle bir şey olursa yine karşı çıkarız” demişti.

Fakat, Bozcaada ile ilgili 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı, ada halkının, üniversitelerin ve ilgili kuruluşların fikri alınmadan ve planın askıda kalmasıyla ilgili aleniyet sorunuyla birlikte, Mayıs ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Belediye Başkanımız Mutay ayrıca imar planının hazırlanma sürecine direkt olarak müdahil olduklarını "25.000’lik imar planında 5000m2 üstünde olan yerler için iki kattan oluşan 500m2 büyüklüğünde depolama ve üretim tesisi olarak imara açtığımız yerlerle ilgili" şeklinde ifadesiyle doğrulamıştır.

Şehir Planlama Uzmanı katılımcımızın görüşünü aşağıda paylaşıyoruz :

" Şunu açıkca belirtmek gerekli ki, plan yapılırken, belediye bu sürece dahil olmuştur ve bu sürecin içindedir.

Plan Belediye'den giden taleplerle şekillenmektedir. Özet olarak, tüm bu gelişme alanları, yapılaşma şartlarıyla ilgili kararlar Belediye ile birlikte görüşülerek verilmektedir.

Ayrıca, bir yerin planı daha önce yapıldı diye, bir daha oralar imara kapatılamaz diye bişey yok. Bu büyük bir yanılsamadır.

Ki adanın güney bölgesi, planları yapıldıktan sonra bile yapılaşmaya maruz kalmamıştır. Tek başına bu husus bile, planı yeniden yaparken oraların imara kapatılması için yeterlidir.

Planla ilgili tartışmalarda dile getirilen diğer önemli konu da SİT alanı kararı konusudur. Bozcaada ile ilgili SİT kararı 2009 yılında yeniden onaylanmıştır.

SİT kararı alınan veya sit kararı yenilenen yerlerin daha önce yapılan imar planları "düşer", yani geçersiz sayılır ve yeniden hazırlanmaya başlar.

Bozcaada'nın 1/25.000 ölçeki planı da bu koşullar içinde ortaya çıkmıştır. Bu konunun aydınlığa kavuşması için, yetkililerin şu sorulara cevap vermesi gerekiyor.

1) 2009 yılında sit kararı yeniden onaylanmış mıdır?
2) Eğer onaylandıysa önceki planlar geçerliliğini yitirmemiş midir?

Son olarak, planla ilgili yapılan bu tartışmalar, plan onaya sunulmadan önce demokratik sürecin bir gereği olarak yapılmalıydı.

Bunun koşullarını sağlamakta, yetkililerin sorumluluğundaydı. Ama hiçbir şey için geç kalınmış değil. Şu an planla ilgili yürütmeyi durdurma davası açılmış durumda ve planın geri gönderilme ihtimali yüksek. Bozcaada ve yeni tartışmalar için fırsattır."

Bozcaada 1/25.000 Çevre Düzeni Planı ile ilgili yürütmenin durdurulmasıyla ilgili açılan davanın dilekçesini, gerekçelerin ve planda hayata geçirilmek istenen hukuka aykırı uygulamaların daha iyi anlaşılabilmesi için katılımcılarımızla birlikte tekrar paylaşıyoruz.

http://bozcaadaforumu.blogspot.com/2013/09/bozcaada-125000-cevre-duzeni-plan-ile.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder