1 Ekim 2013 Salı

BOZCAADA'YI ETKİLEYECEK TERMİK SANTRAL PROJESİ

BOZCAADA'YI ETKİLEYECEK TERMİK SANTRAL PROJESİ


26 Eylül 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, Bozcaada'ya 27 km. uzaklıkta bulunan Ayvacık'ın Babadere mevkiinde toplam gücü 1634 MW (Muğla Yatağan Termik Santrali'nin 3 katı) olan bir termik santral yapımı için ÇED sürecinin başladığı açıklandı.

http://www.csb.gov.tr/gm/ced/index.php?Sayfa=duyurudetay&Id=4129

"Babadere Elektrik Santrali, Derin Deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Limanı projesi", Bozcaada'nın karşısında, Kazdağları Milli Parkı, Aleksandra Troia antik kenti ve Assos antik kenti arasında kalan bölgede, deniz kıyısında "Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş." tarafından inşa edilmek isteniyor.




Şirket tarafından yapılan ÇED Başvurusunda, "santralde yakıt olarak kömür kullanılması planlanmaktadır" denmiştir. Başvuruda, "İthal edilecek kömür, yük gemileri kullanılarak deniz yolu ile santral sahasının batısında Ege Denizi kıyısına proje kapsamında yapılması planlanan limana getirilecek ve santral sahasına konveyörler ve/veya karayolu vasıtası ile nakledilecektir." denilerek, santralin deniz kıyısına yapılmak istendiğini belirtmiştir.

kaynakhttp://www.csb.gov.tr/db/ced/editordosya/BABADERE%20ES%20CED%20BASVURU.pdf

Muğla Yatağan Termik santralı örneğini hatırlatarak, adamız dahil tüm bölgenin doğal hayatı, tarımı, balıkçılık ve turizminin yıkımı anlamına gelen bu projeye karşı, geçtiğimiz pazar günü adamızda konuk ettiğimiz Kazdağı Savunması ile ortak hareket etme kararı aldık.





Bu proje karşı yürütülecek mücadeleye, Çanakkale Çevre Platformu da dahil tüm çevre platformları ile birlikte güçlü bir şekilde karşı durmamız gerektiğine inanıyoruz.

Adamızda da bir örneği bulunan ve ortada birçok yenilenebilir enerji projeleri varken, çoğu gelişmiş ülke tarafından terkedilmiş termik kömür santrali gibi bir proje, çözüm değildir. Tüm doğa ve ada dostlarını bir çevre felaketi yaratacak olan bu projenin durdurulması için birlikte mücadeleye çağırıyoruz


Bozcaada Forumu

iletişim için : bozcaadaforumu@gmail.com


Not : ÇED sürecinde, herkese açık olacak yapılacak halkın katılım toplantısına, Bozcaada Forumu olarak, termik santralin adamıza olan etkilerini paylaşmak için katılacağımızı bildiririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder