12 Ekim 2013 Cumartesi

"Turizm, yapılaşma ve rant baskısı altındaki Bozcaada"



"Turizm, yapılaşma ve rant baskısı altındaki Bozcaada"

Geçmişte neler söylendi, bugün ne yapılıyor ?

2011 yılında bayramda yaşanan yoğunluk nedeniyle Bozcaada'daki konaklama ve hizmetlerde oluşan sorunları köşesine taşıyan ve "Daha fazla otel açılması lazım. Yani yeni otellerle beraber yeni restoranların da açılması gerekiyor. Sahildeki ve merkezin ara sokaklarındaki yerlerin tümü dolu. Bu konuda devletin yardımı gerek. İmara kapalı yerlere izin gerekiyor." şeklinde ifadeler kullanan, ulusal bir gazetede yazan köşe yazarına, Yurt Gazetesi yazarı Haluk Şahin'in ve Sn. Belediye Başkanı Mutay'ın verdiği cevabı,

bağlarda, tarım alanlarında, adanın doğal plajları ve koylarında yapılaşmanın önünü açan, uzmanlar tarafından sadece turizme odaklı olduğu için eleştirilen ve geçtiğimiz mayıs ayı onaylanan yeni imar planı ışığında, tüm dostlarımızla tekrar paylaşıyoruz.

Haluk Şahin :

"Bozcaada bir plaj adası değil. Bozcaada’da üzüm bağlarını yok edip imara açmak adayı sıradanlaştırır. Bozcaada’nın hiçbir özgünlüğü kalmaz. Bodrum örneği önümüzde duruyor.

Evet, bayramda çok aşırı bir yüklenme oldu. Bir an adalılar olarak batıyoruz sandık. Buraya gelen insanların kafasında deniz olduğunu görüyoruz. Oysa ada, plaj adası değil.

Bozcaada’nın üzüm bağları var, rüzgarı var, tarihi var, farklı kültürlerin bir arada yaşatıldığı insanlar var, doku var. Şarabı var. Şimdi siz bütün bu farklılıkları görmeyip sadece deniz olarak algılarsanız, işte bu, Bozcaada’nın sonu olur. Tıpkı Bodrum olur.

Buraya gelenlerin birinci amacı deniz olmamalı. Bahsettiğim özgünlükleri gezip görüp tanımalı. Sonra hazır gelmişken bir de
denize gireyim demeli. Bu deniz, birinci tercih asla olmamalı.

İstanbul’da oturan insanın hadi bu haftasonu Florya’ya gideyim de denize gireyim anlayışı içinde olmamalı. Deniz mi istiyorsunuz? Gayet basit. O kadar zahmete de gerek yok. Geyikli’den itibaren 3500 kilometre sahil şeridinde herhangi bir yeri tercih etme şansınız var. Bozcaada bütün özgünlüklerini içinde barındıran bir yer. Belki bu anlamda bizim de imajla ilgili bir eksikliğimiz söz konusu. Bunun için Bozcaada Derneği olarak imaj düzelmeye yönelik bir kampanya başlatacağız. Şu bahsettiğim özgünlükleri öne çıkaracağımız bir kampanya olacak”

Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay :

Mutay, adadaki barınma sorunuyla ilgili belediyenin TOKİ gibi görülüp bu anlamda değerlendirilmesinin yanlış bulduğunu belirterek; “Birçok hizmet özelleşirken, bizim çukıp sezonluk işçiler için yatakhane yapmamızı istemelerini anlamakta güçlük çekiyorum“ demişti

Mutay, ayrıca, adanın imara kapalı alanlarını yapılaşmaya açmanın cinayet olacağını ifade ederek, “Çünkü bu ada, rant adası değil. Bozcaada, üzümü, şarabı, doğası, farklı kültürleri bir arada barındıran özelliklerin yaşatıldığı yer” demişti.

***
Diren Bozcaada - Oktay Ekinci

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=443392&kn=68&ka=4&kb=5&kc=68

Bozcaada'nın Yeni İmar Planı : Turizm, Nüfus ve Betonlaşma

http://yapi.com.tr/Haberler/bozcaadanin-yeni-imar-plani-turizm-nufus-ve-betonlasma_112830.html

Bozcaada da Tehlikede!

http://www.arkitera.com/haber/index/detay/bozcaada-da-tehlikede/17190

1 yorum:

  1. Kısa zamanda gitmeyi düşünüyorum haritanın faydası olacağını düşünüyorum teşekkürler.

    YanıtlaSil